Greek Rider

Αυτόνομος σχολιασμός άνευ προκαταλήψεων

“Ουαί υμίν οἱ ἐμπεπλησμένοι, ὅτι πεινάσετε» (Λουκά στ’25)

Posted by greekrider στο Δεκέμβριος 19, 2012

«Λουκ. 23,20             Παλιν λοιπόν ο Πιλάτος ωμίλησε προς τον λαόν, διότι ήθελε να απολύση τον Ιησούν.

Λουκ. 23,21              Αυτοί όμως εις απάντησιν εφώναζαν δυνατά λέγοντες· “σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν”.

Λουκ. 23,22             Ο δε Πιλάτος δια τρίτην φοράν είπεν εις αυτούς· “διατί να τον σταυρώσω; Ποίον κακόν, άξιον σταυρικού θανάτου, έπραξε αυτός; Τιποτε το άξιον θανάτου δεν εύρηκα εις αυτόν. Θα τον μαστιγώσω λοιπόν και θα τον απολύσω”.

Λουκ. 23,23              Αυτοί δε μαινόμενοι επέμεναν με μεγάλας φωνάς και εζητούσαν να σταυρωθή. Και αι φωναί αυτών και των αρχιερέων υπερίσχυαν και εσκέπαζαν τα λόγια του Πιλάτου.»

 

Θα έπρεπε να είναι κανείς εκεί για να πιστέψει τη φαντασμαγορική και εορταστική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οι απονομές των πρώτων ελληνικών βραβείων του διαγωνισμού “Entrepreneur of the Year” της Ernst & Young, μιας πολυεθνικής εταιρείας σύμβολο και ορόσημο στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα. Χορηγός βέβαια ήταν η Vodafone.
“Επιχειρηματίας της Χρονιάς” αναδείχθηκε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης Α.Β.Ε.Ε. και το βραβείο του απένειμε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών  Δημήτριος Δασκαλόπουλος.

Οι καλεσμένοι τον κοιτούσαν με δέος και θαυμασμό και σχολίαζαν μεταξύ τους το ό,τι πιάνει στα χέρια του γίνεται με μαγικό τρόπο χρυσάφι. Συζητούσαν και τις φήμες για τις σχέσεις του με το Άγιο Όρος, με πολιτικούς (οι οποίοι πάντοτε εμφανιζόταν δίπλα του να τον γλύφουν και να τον καλοπιάνουν) μέχρι και με μυστικές υπηρεσίες…

Σήμερα, μετά από την χρεοκοπία της χώρας, του ίδιου και τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν (και τα οποία πλήρωσε το δημόσιο) είναι πλέον σαφές ότι ο Λαυρέντης θα μπορούσε να είναι το σύμβολο της τελευταίας εποχής ευμάρειας που γνώρισε η Ελλάδα τα τελευταία 45 χρόνια, της εποχής που το κράτος μοίραζε αμύθητα πλούτη τα οποία δεν είχε και γι’ αυτό οι επιχειρηματίες έδεναν ακόμη και τους σκύλους με τα λουκάνικα.

Ένας επιχειρηματίας που σκάει δεν αποτελεί κανένα σημαντικό γεγονός. Τα παράδοξα είναι άλλα:

1) Το κράτος που εξέθρεψε μια επιχειρηματικότητα που στηριζόταν σε ένα είδος καπιταλισμού με την κρατική επιχορήγηση η οποία έπνιγε κάθε υγιή προσπάθεια επιχειρηματικότητας. Και επιπλέον όταν αυτή η επιχορήγηση δεν υπήρχε το κράτος δανειζόταν για να την δώσει άμεσα ή έμμεσα.

2) Το ότι ο ο Λαυρέντης είναι μέσα και όλοι φωνάζουν “σταύρωσον, σταύρωσον αυτόν» αλλά όμως όλοι οι άνθρωποι που εμφανιζόταν γύρω του  εμφανίζονται τώρα ως αθώες περιστέρες.

3) Η διατήρηση διεθνώς ενός οικονομικοκοινωνικού συστήματος που επιβραβεύει τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, τις φούσκες και την διαπλοκή ενώ τιμωρεί το πραγματικό έργο και τους διατηρήσιμους μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

4) Διάφοροι αφελείς που θεωρούν συγκυριακά φαινόμενα όλα τα φαινόμενα τύπου Enron ή Λαυρεντιάδη και δεν αντιλαμβάνονται ότι περιπτώσεις σαν αυτές είναι το 90% των περιπτώσεων που μας περιβάλλουν και οι οποίες συνήθως ποτέ δεν αποκαλύπτονται.

Ο διεθνής καπιταλισμός βασίζεται στην διαπλοκή πολιτικής/μεγάλων επιχειρήσεων, την φούσκα και την συγκάλυψη. Αντίθετα, η μικρή επιχειρηματικότητα βασίζεται στην παραγωγή πραγματικού προϊόντος και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Ας μην μπερδεύουμε αυτά τα δύο.

 

Advertisements

Ένα Σχόλιο to ““Ουαί υμίν οἱ ἐμπεπλησμένοι, ὅτι πεινάσετε» (Λουκά στ’25)”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: