Greek Rider

Αυτόνομος σχολιασμός άνευ προκαταλήψεων

Ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε

Posted by greekrider στο Ιουνίου 7, 2012

the logo of syriza

Ο Σύριζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980.

Ο Σύριζα θα είχε την δύναμη να τα αλλάξει όλα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για 25% επίσημη ανεργία και για πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας να μην μπορεί να πληρώσει ΔΕΗ, ενοίκιο (όπου υπάρχει), διατροφή, δόσεις στεγαστικών δανείων.

Στην Αίγυπτο και σε άλλα κράτη στη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι δεν έχουν πολλά πράγματα αλλά έχουν όμως ηλεκτρικό ρεύμα, τροφή, σπίτια.

Ό,τι και να λένε οι κάποιοι πραγματικά ανεκδιήγητοι αλήτες από τα ΜΜΕ, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Δεν έχει σημασία που το ευρώ έχει αξία όταν δεν έχουμε ευρώ. Το ευρώ είναι καλό γιατί διατηρεί την αξία του πλούτου όσων έχουν πλούτο (σε ακίνητη περιουσία ή σε ευρώ). Όσοι όμως δεν έχουν ευρώ τότε σε τι τους χρησιμεύει αυτό όταν μάλιστα εξαιτίας του δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και άρα εργασία;

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Και εφόσον η χώρα δεν έχει επαρκείς παραγωγικές δραστηριότητες θα πρέπει ο Σύριζα να κάνει κάτι προς την κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Και επειδή από σοσιαλιστική οικονομική δεν μου κόβει και πολύ και πέρα από την ταχεία προετοιμασία για έξοδο από το ευρώ, πιστεύω ότι θα πρέπει μέχρι να κατέβει η ανεργία και πάλι στο 6%, ο Σύριζα να ανοίξει τις αγορές.

Χρειαζόμαστε δηλαδή έναν μεταρρυθμιστικό Σύριζα για να μπορέσει ο κόσμος έστω να αυτοαπασχοληθεί μέχρι να φτιάξουν λίγο τα πράγματα.

Και το δημόσιο μπορεί να έχει κάποιο δυνατό ρόλο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο.

Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σύστημα απονομής δικαιοσύνης πιο αποτελεσματικό και απλοποίηση του νομικού συστήματος της χώρας από την φορολογία μέχρι το οτιδήποτε.

Βασική αρχή αυτών των αλλαγών η προστασία και η επέκταση της μικρής επιχειρηματικότητας.

Χρειαζόμαστε μια δημόσια διοίκηση που δεν θα ενοχοποιεί τους υπαλλήλους οι οποίοι είναι τα πρώτα θύματα και η οποία θα βασίζεται στις οργανωτικές αλλαγές και όχι στον βούρδουλα και τις κακές συνθήκες εργασίας. Προπαντός να ανεξαρτητοποιηθεί η διοίκηση από τα κομματικά στρατεύματα που την καταδυναστεύουν.

Χρειαζόμαστε δημόσιες επενδύσεις στον τουρισμό με μεγάλα κρατικά ξενοδοχεία και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αλλά τα οφέλη θα τα παίρνει άμεσα ο προϋπολογισμός του κράτους. Θα μπορούσαν αυτά να είναι και ιδιωτικά και να παίρνει το κράτος φόρους. Εκεί είναι το μέλλον της Ελλάδος, στον τουρισμό.

Θα πρέπει όμως να απομυθοποιήσει η Ελλάδα, όχι μόνο ο Σύριζα αλλά και το ΠΑΣΟΚ και η κρατικοδίαιτη ΝΔουλα, την έννοια της επιχειρηματικότητας και κυρίως της μικρής επιχειρηματικότητας.

Εδώ που είμαστε δεν υπάρχουν άλλες άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις εκτός από τον τουρισμό, το νόμισμά μας, την μικρή επιχειρηματικότητα και ένα περιβάλλον που θα την ευνοεί-χωρίς κολλήματα σε κάθε βήμα από άπειρες και ακατανόητες νομοθεσίες– και δημόσιες επενδύσεις σε άμεσα παραγωγικές επενδύσεις.

Έχουμε τόσα έρημα νησιά και παραλίες. Ας πάει το κράτος να φτιάξει με πυρετώδεις ρυθμούς σε ένα έτος ένα μεγάλο ξενοδοχείο 5 αστέρων και μετά να δώσει την διοίκηση σε ιδιώτες οι οποίοι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα το εκμεταλλευτούν εμπορικά σε συνεργασία με ξένα πρακτορεία με σκοπό να αποδίδουν στο κράτος είτε με φόρους είτε με μερίσματα ένα μεγάλο ποσό κάθε χρόνο.

Αν δεν υπάρχει χρήμα για επενδύσεις θα μπορούσε να γίνει και το αντίστροφο, να δώσει το κράτος τα εδάφη και τα κεφάλαια οι ιδιώτες που θα δίνουν μέρισμα, φόρους και δουλειά στον κόσμο.

Και αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Το κράτος θα πρέπει να ανοίγει τις πόρτες της εμπορικής εκμετάλλευσης και μετά είτε το ίδιο (και πάλι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια), είτε με παραχωρήσεις και φόρους να κερδίζει.

Μπορούν να γίνουν και άλλες θεσμικές αλλαγές σε πολλές από τις λειτουργίες της οικονομίας.

Και πάνω από όλα ΜΟΝΟ οι φτωχοί (π.χ. κάτω από 11,000 ευρώ) θα πρέπει να έχουν ασυλία και αρωγή, όλοι οι άλλοι θα πρέπει να πληρώνουν χοντρά. Ιδίως τα ακίνητα θα πρέπει να τα πατήσουν κάτω επειδή μόνο έτσι θα πέσουν οι τιμές τους αποτελεσματικά ώστε να έρθει πάλι σε ισορροπία η προσφορά με την ζήτηση (βασική αρχή της οικονομίας), μόνο έτσι θα αποτραπεί ο Έλληνας να ρίχνει τα λεφτά του σε μη παραγωγικές επενδύσεις όπως τα ακίνητα αλλά αντίθετα θα κάνει επιχειρηματικές επενδύσεις και μόνο έτσι θα υπάρχει στοιχειώδης δικαιοσύνη. Προσοχή όμως! Όχι φόρος στην πρώτη κατοικία, ίσως στην πρώτη ένας πολύ μικρός συμβολικός φόρος. Από την δεύτερη και πάνω κλιμακωτά, και άσχετα αν ένα ακίνητο είναι κλειστό ή ανοιχτό, να πέφτει το πήδημα του αιώνα.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε μέχρι αύριο για όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις. Το ζήτημα είναι ένα: Να ξεμπλοκάρει η επιχειρηματικότητα. Και να δοθεί δυνατότητα και κίνητρα (π.χ. με περαιτέρω μειώσεις των εισφορών στον ΟΑΕΕ) να αυταπασχοληθούν οι άνεργοι σε πρώτη φάση. Μαγικές άλλες λύσεις ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει κινητήριο μοχλό διάλυσης του μύθου κατά της επιχειρηματικότητας, ότι και αν αυτή αφορά. Θα πρέπει να αρθούν ΟΛΑ τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Όχι μόνο φορολογικά και νομικά αλλά και διοικητικά και όλες οι απαγορεύσεις κλειστών ή ημίκλειστων επαγγελμάτων.

Advertisements

3 Σχόλια to “Ποιον ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε”

  1. Ηλίας said

    Όλος τυχαία! μιας και διάβαζα Μπογιόπουλο προ ολίγου http://www1.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=7/6/2012&columnId=1821
    Ένας καλός λόγος που άκουσα ώστε να μην ψηφίσω σύριζα »από τον Καλαμούκη(Ελληνοφρένεια)» είναι ότι αυτή την στιγμή ο σύριζα είτε το θέλει είτε όχι , κρατάει στις πλάτες του την τύχη ολόκληρης της αριστεράς. Στην περίπτωση που το φαινόμενο »Τσίπρας» πάει άπατο για οποιονδήποτε λόγο ,θα κακοχαρακτηρίσει όλη την αριστερά , μιας που δε θέλει και πολύ. Πίστεψέ με τότε δεν θα δούμε ψηφοφόρους να μετατοπίζονται στο κκε στην δημαρ ή απο αλλου τελος παντων .Θα τους δούμε με πολύ ευκολία να πηγαίνουν απο το συριζα …στη ΝΔ στη χρυσή αυγή δημιουργία ξανά και όποιο άλλο κόμμα μπορείς να φανταστείς.Παρ’όλα αυτά ξαναλέω μακάρι και με τσίπρα να πάν’όλα καλά

  2. Ηλίας said

    Στα γραφόμενά σου συμφωνώ αν και όταν ακούω τη λέξει τουρισμός βγάζω σπυράκια. ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: